Jakie aspekty pracy mają znaczenie dla programistów
Zastanawiam się co brali by pod uwagę programiści wybierając pracę, gdyby mogli o niej z góry wiedzieć zupełnie wszystko.
Zróbmy taki eksperyment myślowy - załóżmy, że nasz statystyczny programista ma pracę i może w niej zmienić tylko jedną rzecz - powiedzmy, że monitory są nie 17'' a 19''. Wszystko inne (płaca, zadania, koledzy, etc) zostaje dokładnie takie samo. Czy ta zmiana miała by dla niego znaczenie? Jak istotne? Czy to byłoby ważniejsze niż skrócenie czasu pracy? Podwyżka o 1000zł? Albo zwiększenie odpowiedzialności?
Czy możemy pokusić się o takie top-10 najważniejszych rzeczy, które programiści chcieliby zmienić?
Moje typy:
1) Wyższa pensja
2) Możliwość pracy w ulubionej technologii
3) Wymiana szefa na nieupierdliwego
4) Ciekawsze zadania, wyzwania, fajny produkt dający satysfakcję
5) Większy monitor, szybszy komputer
6) Lepsza organizacja pracy
7) Bardziej sympatyczny zespół
8) Ciche warunki, sympatyczne biuro
9) Elastyczny czas pracy
10) Ciekawe szkolenia
Jakie jest Wasze zdanie?
Pozdr.
Wiesz Marku, jak mawiał profesor Szyjewski -- ,,to zależy...''
Jestem kiepskim przykładem bo:
* Mam średnią pensje (ale dobrą jak na Szczecin).
* Do technologii nie jestem przywiązany -- ważne aby pozwalała efektywnie realizować postawione zadania). Tak której używam pozwala.
* Szefowie do upierdliwych nie należą (szefowie już tacy są).
* Z zadań, wyzwań i produktu jestem zadowolony.
* Monitory mam dwa, komputer nie za szybki, ale ,,good enough''.
* Zespół bardzo sympatyczny.
* Ciche biuro wywalczyłem, sympatyczne było od początku.
Więc pozostają mi (w kolejności od najważniejszego):
1. Lepsza organizacja pracy.
2. Wyższa pensja.
W szkolenia nie wierzę, a że mam dziecko więc o elastycznym czasie pracy mogę zapomnieć :).
Trudny wybór, bo obie rzeczy zwiększają satysfakcje, choć pewnie lepsza organizacja pracy bardziej, niż podwyżka o 1000pln.
Z drugiej strony podwyżka o 1000 euro byłaby wystarczającą (mam nadzieję :) ) rekompensatą gorszej organizacji pracy.
Rzeczy które mam wybrałam świadomie razem z pracodawcą. Drugi monitor, ciszę w biurze sobie zażyczyłem, a moje życzenia zostały uwzględnione/spełnione.
Gdybym natomiast miał beznadzieje warunki pracy to moja lista życzeń wyglądałaby, w kolejności żądań, tak:
1. Wyższa pensja (do poziomu 4000pln netto).
2. Użyteczna technologia.
3. Cisza w biurze.
4. Lepsza organizacja pracy.
5. Większy monitor, szybszy komputer.
6. Sympatyczny zespół.
7. Ciekawe zadania itd.
8. Elastyczny czas pracy.
9. Nieupierdliwy szef.
10. Ciekawe szkolenia.
Ciekawe spostrzeżenie, że można przeliczyć różne aspekty pracy na kasę (na zasadzie zgodziłbym się na hałas w biurze za ekstra 200E a na nudne zadania za 700E itp) :). Na ile trzeba wycenić nieżyczliwego szefa?
Wyjaśniam też na wszelki wypadek - zaproponowana lista nie jest zamknięta, to były po prostu moje typy. Piszcie o tym co według Was może być dla programistów istotne. Podzielmy się tą wiedzą, stwórzmy wizję idealnego miejsca pracy!
1. Rozwój: czas, zasoby i możliwość poznawania nowych technologii
2. Wynagrodzenie: właściwe dla wkładu w rozwój firmy
20/04/2007,
Michał
Michał,
Możesz rozwinąć "wynagrodzenie właściwe dla wkładu w rozwój firmy"? Jeżeli powiedzmy dev napisze najważniejszą część systemu (albo nawet cały system), na którym firma zarabia parę milionów zł rocznie, to co uznasz za właściwe wynagrodzenie? Procent? Czy po prostu dobrą wypłatę?
Paweł,
A jak według Ciebie wyglądałoby idealne miejsce pracy dla programistów? Jakie czynniki mają największe znaczenie przy wyborze pracy? Co chciałbyś wiedzieć o firmie, zanim zdecydowałbyś się w niej zatrudnić?
Pozdrawiam,
Według Roba Wallinga,
9 rzeczy, które deweloperzy wolą od pieniędzy:
1. Osiągać sukces
2. Mieć znakomity management
3. Uczyć się nowych rzeczy
4. Mieć szansę na kreatywność i rozwiązywanie ciekawych problemów
5. Być słuchanym
6. Być docenionym za ciężką pracę
7. Tworzyć coś, co ma znaczenie
8. Samodzielność w podejmowaniu decyzji
9. Mieć niewiele ograniczeń związanych ze starą platformą, istniejącym kodem etc.
27/04/2007,
Aroga
Co do mnie to ja już od dłuższego czasu nie kwalifikuję się do kategorii "programiści" więc moje oczekiwania wobec miejsca pracy będą dość rozbieżne z tym czego (jak mi się wydają) oczekują developerzy.
Dla bardzo dużej części programistów idealne miejsce pracy wyglądałoby mniej więcej tak:
- Praca nad produktem/projektem który nie ma aktywnych klientów (czyli np. produkt na rynek "masowy" pisany od zera, dział R&D)
- Brak presji na terminy
- Bardzo duża dowolność w wyborze narzędzi
- Bardzo dobre wynagrodzenie (pensja i inne "frędzle")
- Fajna atmosfera
W takim środowisku to devi tak naprawdę wyznaczają co i kiedy jest robione, nie ma klientów którzy wymuszają pewne rzeczy (które nie są cool), nie ma potrzeby pracowitego szlifowania softu (bo dla kogo?). Możliwość wyboru architektury i narzędzi pozwala na ciągłą zabawę nowymi technologiami. No i jak jescze dodać do tego fajne warunki pracy to już w ogóle raj.
Największym wyzwaniem w takim środowisku jest doprowadzenie do tego żeby w wyniku developmentu powstało coś wartościowego, acz to już zadanie do osób zarządzających projektem/produktem. Wierzę, że da się w ten sposób tworzyć soft, kiedyś budowałem nawet zespół który spełniał ogromną większość powyższych warunków, ale z przyczyn zupełnie niezależnych nie dotrwałem tam na tyle długo żeby pojawiły się konkretne wyniki.
Paweł,
Widze ze nie pracowales dla firmy tworzacej produkt nie dla "aktywnego" klienta. Myslisz ze takie firmy pracuje na "bedzie jak bedzie" i uzywaja super nowych technologii?
Tam tez sa terminy, wybor technologii jest narzucany itp. Przeciez im szybciej wydasz wersje tym szybciej klienci ja kupia i ty zarobisz. Technologii tez nie mozesz wybierac kosmicznej. Co do architektury to zawsze musisz ja dopasowac do klienta. To tak jakby robic samochody wielkkosci rysorakow bo sie szybciej je produkuje i sa fajne bo mozna sie nimi bawic.
29/11/2007,
Julian
Będąc programistą, skupie się tylko na 3 punktach, które, zdaję sobie sprawę, wynikają z moich doświadczeń zawodowych.
Dodam, że ciężko jest mi zdecydowac o permanetnej ich pozycji , bowiem specyfika developerki wpływa czasem na zmiane konfiguracji.
1. zadania ambitne nie prowokujące do częstego odświeżania CV
2. wynagrodzenie
3. atmosfera
03/04/2008,
Konrad
W moim odczuciu nic tak nie motywuje pracownika jak wyższa pensja. Reszta to dodatek. Powiedzmy nawet, że wyższa pensja to 70% sukcesu, a cała reszta punktów to 30%. ERGO - inwestujemy tylko w pkt. 1 bo reszta jest nieopłacalna.
To moje doświadczenia, niekoniecznie przekładalne na każdego.
11/10/2008,
l0co
1. Cisza w biurze.
2. Spokojna muzyka, nie radio.
3. Rozmowy i pytania tylko przez GG.
4. Praca tylko w jednym kierunku, i coś jedno, nie wszystko na raz.
4. Bez kobiet w biurze.
5. Klimatyzator.
6. Elastyczny czas pracy.
8. Większy monitor, szybszy komputer.
8. Wyższa pensja (do poziomu 4000pln netto).
Powiem że to są przede wszystkim warunki zwiększające jakość produktu.