Jakie studia podyplomowe... - Forum - Project Complete

Jakie studia podyplomowe...

Jestem programista, w zeszłym roku skonczyłem studia na Politechnice. Pracuje ponad rok i bardzo interesuje mnie prowadzenie projektów informatycznych (przedewszystkim myśle o tym jako o perspektywie na przyszłość gdyż nie mam jeszcze potrzebnej wiedzy ani doświadczenia).
Zamierzam podjąć studia podyplomowe w tym kierunku (wole teraz, nie mam jeszcze rodziny, mam więcej czasu, chce mi się etc.).
Jedyne studia podyplomowe w tym kierunku jakie udało mi się znaleść to:
http://rodan.isep.pw.edu.pl/
Prowadzone są przez dziwny wydział "Elektryczny" ale podobno prowadzją je ludzie którzy pracują w branży i mają doświadczenie. Co sądzicie o tych studiach ? kosztują 8,5 k zł. To relatywnie mało patrząc na kursy szkolen oferowanych przez firmy.
Czekam na opinię, pozdrawiam.
06/05/2007,   Lukasz

Nie jestem w stanie niestety nic Ci powiedzieć o tych studiach. Ale z pewnością jest jeszcze kilka innych możliwości. Ja uczestniczyłem w studium podyplomowym organizowanym przez PTI i ORGMASZ (http://www.pti.org.pl/studium/index.php). Nie jestem pewien, czy wciąż są organizowane, bo z tego co wiem, to bywały tam kłopoty z zebraniem pełnej grupy uczestników, ale pewnie łatwo można to sprawdzić. Jeśli byłbyś zainteresowany, to mogę coś napisać o tych studiach.

Ważniejsze jest natomiast, czego oczekujesz od studiów. Czy jest to bardziej:

- uzyskanie wiedzy o tym czym jest zarządzanie projektami, jak układać harmonogramy, jak planować, jak śledzić ryzyka, co to są punkty funkcyjne, model cmm, pmbok, prince2 etc.

- uzyskać konkretne umiejętności - kierowania grupą ludzi, motywowania, negocjacji, prowadzenia spotkań etc.

Jak się łatwo domyślić w praktyce bardziej potrzebne są praktyczne umiejętności. Żeby je zdobyć, trzeba sporo samemu praktykować - albo w pracy, jeśli jest po temu okazja (w szczególności jeśli ma się dobrego szefa, dbającego o rozwój pracowników), albo w bezpiecznych warunkach: na treningach, coachingach, szkoleniach etc. Ważne jest by uczestnicy takich szkoleń mieli szansę na aktywne ćwiczenia, odpowiednio aranżowane przez prowadzącego i by ich zachowania były korygowane i ulepszane.

Studia podyplomowe na pti miały jednak głównie formułę wykładów i realizowały raczej pierwszy ze wspomnianych przeze mnie celów.

Pozdrawiam,
Marek
12/05/2007,   Marek Rafałowicz Private message

Dzięki za ten link.

Wydają się ciekawe, a program podobny do tego z PW. Jeżeli mógłbyś coś więcej o nich napisać. Zwłaszcza o ludziach którzy je prowadzą, czy to wyłącznie teoretycy czy osoby z praktycznym doświadczeniem.
Cena także jest konkurencyjna.

Zdaje sobie sprawę, że takie studia mogą mi dać wiedze teoretyczną i podstawy, resztę trzeba poznać przez praktykę ale od czegoś trzeba zacząć. Myśle także że sam "papier" może być pomocny w rozwoju.

Pozdrawiam,
Łukasz
15/05/2007,   Łukasz Private message

Większość to osoby z doświadczeniem w prowadzeniu projektów. Ale tylko kilka osób było takich, które łączyły to z doświadczeniem w nauczaniu oraz rzeczywistą chęcią przekazania wiedzy. Trzeba też przyznać, że kilka wykładów to była kompletna strata czasu.

Studia te dają przyzwoite podstawy, ale tak naprawdę nie wnoszą niczego takiego, czego nie można by się nauczyć z paru dobrych książek (np. The Art of Project Management + Peopleware + Waltzing with Bears + Software Estimation + Zdążyć przed terminem).

W moim odczuciu zwłaszcza brakuje na nich pracy na rzeczywistych case'ach, elementów warsztatów, ćwiczeń interaktywnych itp. Za dużo teorii (np. o modelu cmm) za mało o codziennej praktyce (jak rozmawiać z deweloperem, który nie dostarczył obiecanych rezultatów).

Pozdr.
Marek
15/05/2007,   Marek Rafałowicz Private message

Witam,

Wcześniej pytałem teraz studiuje więc napisze o swoich przeżyciach.
W październiku rozpoczołem studia na PW, Wydział Elektryczny, Prowadzenie Projektów Informatycznych.
Jestem seniorem (developerem) więc wcześniej nie zarządzałem. Studia te wydają się być całkiem ok. Jest sporo zajęć z metodyk (ITIL, Prince 2, RUP oraz troche z agilnych) ale też są zajęcia z umiejętności miękkich (wiadomo nie można się ich na wykładzia nauczyć, ale można mieć ich lepszą świadomość).
Póki co jestem zadowolony bo studia te otworzyły mi oczy na wiele tematów o których pracując jako developer nie bardzo miałem pojęcie (np. Audyty).
Studia te na pewno nie zmienią mnie w managera ale pozwolą mi zrozumieć jak myśli manager (dobry) czym powinien się kierować na co zwrócić uwage. Studia te napewno zwiększają świadomość ale nie dają gotowych odpowiedzi, pokazują drogi, podejścia, narzędzia, techniki...
Sami wykładowcy to przeważnie konsultanci (nie pracownicy PW) mający wieloletnią praktyke i to też jest cenne bo oprócze teori wtrącają zawsze coś na temat swojej praktyki.
Teraz czeka mnie napisanie pracy dyplomowej :).
Póki co jestem zadowolony, 8,500 zł to nie mało, ale gdybym miał iść na szkolenia i dowiedzieć się tego czego dowiedziałem się na studiach zapłacił bym więcej. Fakt w książkach i internecie jest wszystko... ale czasami poprostu trzeba wiedzieć po którą książkę sięgnąć i mieć świadomość istenienia danego tematu/problemu.
08/04/2008,   lukasz Private message

Witam,

Wcześniej pytałem teraz studiuje więc napisze o swoich przeżyciach.
W październiku rozpoczołem studia na PW, Wydział Elektryczny, Prowadzenie Projektów Informatycznych.
Jestem seniorem (developerem) więc wcześniej nie zarządzałem. Studia te wydają się być całkiem ok. Jest sporo zajęć z metodyk (ITIL, Prince 2, RUP oraz troche z agilnych) ale też są zajęcia z umiejętności miękkich (wiadomo nie można się ich na wykładzia nauczyć, ale można mieć ich lepszą świadomość).
Póki co jestem zadowolony bo studia te otworzyły mi oczy na wiele tematów o których pracując jako developer nie bardzo miałem pojęcie (np. Audyty).
Studia te na pewno nie zmienią mnie w managera ale pozwolą mi zrozumieć jak myśli manager (dobry) czym powinien się kierować na co zwrócić uwage. Studia te napewno zwiększają świadomość ale nie dają gotowych odpowiedzi, pokazują drogi, podejścia, narzędzia, techniki...
Sami wykładowcy to przeważnie konsultanci (nie pracownicy PW) mający wieloletnią praktyke i to też jest cenne bo oprócze teori wtrącają zawsze coś na temat swojej praktyki.
Teraz czeka mnie napisanie pracy dyplomowej :).
Póki co jestem zadowolony, 8,500 zł to nie mało, ale gdybym miał iść na szkolenia i dowiedzieć się tego czego dowiedziałem się na studiach zapłacił bym więcej. Fakt w książkach i internecie jest wszystko... ale czasami poprostu trzeba wiedzieć po którą książkę sięgnąć i mieć świadomość istenienia danego tematu/problemu.
08/04/2008,   lukasz Private message

Studia podyplomowe to dobra metoda aby ciągle podnosić swoje standardy i to prawda co pisał Łukasz,że na wykłądach podniesiesz świadomość, jednak z suchej teori nie wiele sie zapamietuje. Moim zdaniem na najważniejsza jest praktyka, praca na 'żywych' przykładach.
Dlatego moim zdaniem warto zauważyc studia podyplomowe w Wyższej Szkole Finansówi i Zarzadazania, robiłem tutaj psychologie w zarzadzaniu i uczyli mnie przede wszystkim praktycy, na swoich przykładach, problemach, przezwycieżaniu ich (tak ciekawie opowiadane, że czułem sie czesto jak w teatrze:D ) , na przykładach fikcyjnych które robi sie w grupie z dużą życzliwością, wiec jak miałem pytania..a miałem ich dużo ,zawsze po zajeciach poświecali mi czas.
Ja dla siebie widze coaching, nie wiem jak wy, tutaj jest ich strona
http://www.vizja.pl/podyplomowe/specjalistyczne/coaching
02/04/2010,   Daniel Private message

Zgadzam się z Danielem :D naprawdę warto :D też polecam WSFiZ :D :D również ze względu na ceny :D :D
11/04/2010,   Marta Private message

Jaki poziom ma Podyplomowe Studium Muzealnieze Uniwersytetu Jagiellońskiego? Trzeba duzo czytać, samemu sie przygotować? Jak wyglądaja zajęcia? prosze o sensowne odpowiedzi.
07/09/2010,   Bożena

* Skończyłeś studia magisterskie, ale masz potrzebę dalszego rozwoju?

* Pracujesz lub planujesz karierę zawodową w dziedzinach związanych z ekonomią, polityką lub administracją w kontekście relacji międzynarodowych?

* A może jesteś absolwentem stosunków międzynarodowych i chcesz kontynuować edukację pod okiem doskonałych specjalistów?

Jeśli zastanawiasz się nad odpowiedzią na którekolwiek z wyżej postawionych pytań, poświęć nam chwilę uwagi. Może właśnie teraz decyduje się Twoja przyszłość (...)

Instytut Stosunków Międzynarodowych Uniwersytetu Warszawskiego ma przyjemność zaproponować nowo powstałe Podyplomowe Studia Polityki Handlowej.

Założeniem twórców PSPH jest wprowadzenie studentów w teorię i praktykę międzynarodowej polityki handlowej, realizowanej w warunkach zjawisk globalizacji i wielokulturowości. Program studiów zakłada wyeksponowanie elementów ją determinujących oraz wykazanie specyfiki poszczególnych rynków i tendencji obowiązujących w krajowych gospodarkach. Podczas zajęć studenci będą mieli możliwość uzyskania lub uzupełnienia wiedzy w zakresie teorii ekonomii, polityki i administracji międzynarodowej, zarządzania, socjologicznych uwarunkowań procesów rynkowych, public relations, technik negocjacyjnych czy wreszcie przepisów prawa międzynarodowego, które stanowi fundament planowania i realizacji międzynarodowej polityki handlowej. Kolejność zajęć wykładowych została zaplanowana tak, aby poszczególne aspekty polityki handlowej były prezentowane jasno, precyzyjnie i z zachowaniem logicznej ciągłości. Przedmioty o charakterze interdyscyplinarnym zostały uzupełnione tymi o charakterze specjalistycznym - wszystko po to, aby w ciekawy sposób przekazać studentom wiedzę: szeroką, a zarazem praktyczną.

Program realizowany jest w systemie dwusemestralnych studiów zaocznych. Pierwszy semestr zaczyna się w marcu 2011 r. !!!

Zajęcia w semestrze letnim odbywać się będą wyłącznie w soboty (19.03, 2.04, 16.04, 7.05, 21.05, 4.06), w godzinach od 8.00 do 18.30.

Absolwent uzyskuje Dyplom ukończenia Podyplomowych Studiów Polityki Handlowej.

Rekrutacja trwa od 1 września 2010 r. do 15 lutego 2011 r. !!!

Dokumenty można składać od 1 września 2010 r. do 15 lutego 2011 r., od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-20.00, w budynku ISM przy ul. Żurawiej 4 (IV p.), w pokoju 404.

Szczegółowe informacje dotyczące kierunku, zasad rekrutacji i opłat można znaleźć pod linkiem:
[url]http://pl.ism.uw.edu.pl/studia-podyplomowe/psph[/url]

Wszelkie pytania proszę kierować na adres:
psph@ism.uw.edu.pl
20/11/2010,   psph ism uw Private message