Narzędzia do komunikacji w projekcie
Które narzędzia do komunikacji w projekcie ze wskazanych na blogu:
dotProject
GoPlan
BaseCamp
Streber PM
Wrike
polecacie i dlaczego ?
10/05/2007,
Michał
dotProject odradzam - mocno niedopracowany, mało intuicyjny, mało przejżysty
11/05/2007,
Michał
Ta lista to zaczyn tego, co chciałbym pewnego dnia stworzyć, a więc przewodnika po popularnych programach wspierających pracę w projekcie. Ale nawet jak już taki przewodnik powstanie, raczej nie odpowie ona wprost na tak postawione pytanie: które polecacie? Nie da się wszystkim gościom w restauracji polecić kaszanki, nawet jeśli jest wyśmienita.
Sugerowałbym zacząć od odpowiedzenia sobie na pytania doprecyzowujące, na przykład od takiej listy:
Czy będę hostował to narzędzie na swoim serwerze, czy wolę by ktoś zrobił to za mnie?
Czy będę zarządzał jednym lub kilkoma projektami, czy raczej kilkoma dziesiątkami?
Ile osób będzie korzystało z tego narzędzia?
Czy potrzebuję prostą listę tasków, czy raczej złożone narzędzie do szacowania i rozliczania kosztów projektów?
Czy będę chciał customizować to oprogramowanie?
Czy będę chciał zmigrować dane z innego narzędzia?
Czy chcę za to płacić, czy interesują mnie tylko darmowe rozwiązania? etc.
Jeśli coś więcej nam powiesz o swoich potrzebach, to spróbujemy doradzić.
PS. Dzięki Michał za uwagę o dotProject. Miałem problemy z jego instalacją i stabilnym działaniem, Twoja uwaga te spostrzeżenia potwierdza. A więc odradzamy.
Spróbuję uszczegółowić moje pytania:
hosting zewnętrzny,
kilka projektów,
do 10 osób korzystających z narzędzia,
nie tylko lista tasków, również narzędzie do szacowania i rozliczania kosztów projektów,
raczej bez customizacji oprogramowania,
raczej bez migracji danych z innego narzędzia, ewtl. możliwość generowania raportów, wykresów np. gantta,
możliwe rozwiązania komercyjne, płatne.
Co sądzicie o forge ?
14/05/2007,
Michał
Ten wrike, bardzo przyjemne (bo proste) narzędzie ale to raczej jakaś idea na razie...
14/05/2007,
Michał
A oglądałeś AceProject lub AtTask?
Pozdr.
Marek
Używam phpCollab, u mnie sie sprawdza, jednak zawsze musze jakoś zmuszac ludzi by dokumentowali swoje prace ale to inna historia ;)
W naszej firmie używamy dotProject, Mantis i wikimedia.
Całość zintegrowaliśmy i rozbudowaliśmy o potrzebne raporty, usprawnienia i moduły.
dotProject jest bardzo rozwojowy. Ma swoje bugi, ale w najnowszej wersji sporo ich usunęli, część usunęliśmy sami.
Nie znam narzędzia, które jest gotowe do użycia i sprawdza się w każdych warunkach.
Te trzy systemy wybraliśmy, ponieważ zawierają większość funkcjonalności o jakie nam chodzi i mają możliwości rozbudowy we własnym zakresie.
Obecnie mamy zarejestrowanych ok. 100 projektów. Na systemie pracuje ok. 50 osób. Wraz z klientami będzie nawet 150 użytkowników.
P.S.
Nie mieliśmy problemów z instalacją :)