Wybór miasta
Witam
Aktualnie jestem studentem i mieszkam raczej w małym mieście. Od paru lat zahaczam się o firm IT na praktyki/zlecenia, ale lista firm powoli się kończy, zwłaszcza że jestem programistą .NET :)
Na 90% po studiach przeprowadzam się do większego miasta. Po wnikliwej analizie geograficznej/obyczajowej/itp mam dwóch kandydatów: Poznań i Gdańsk.
Zarobki mnie mało interesują, zachłanny nie jestem. Ale gdzie jest więcej firm zatrudniających programistów, gdzie lepsze warunki, które miasto bardziej nadaje się do życia?
Raz szef z Gdańska polecił mi... Gdańsk. Powiedział, że Poznań jest gorszy ;) Ale wpisując w serwisach "pracy" słowo programista otrzymuje się dwa razy więcej wyników na Poznań niż Gdańsk ;)
Dla ciekawych: odrzuciłem Warszawę ze względu na dużą przestępczość i to, że jest brudnym molochem :P
28/07/2007,
Andrew
Witaj Andrew,
Dlaczego ilość firm ma dla Ciebie znaczenie? Jeśli szukasz pracy na etat (czy tak jest? - bo z Twojego postu to wprost nie wynika) to wystarczy Ci jedna firma, byle była dobra, nieprawdaż?
Jeśli pod każdym innym względem miasta są dla Ciebie porównywalne, to czy nie warto rozważyć szukania pracy w obu miejscach i wybrania tej, która będzie Ci bardziej odpowiadała?
Pozdrawiam,
Marek
Witam,
Z opini, jakie słyszałem oraz z tego co mi wiadomo to obecnie najlepiej jeżeli chodzi o pracę to wypada: Warszawa, Wrocław, Kraków. I na te miasta ja bym "postawił". Ja postawiłem na Warszawę (nie rozumiem tego argumentu z dużą przestępczością, bo ja uważam że jest dużo bezpieczniej niż w Krakowie i Łodzi w których miałem okzaję mieszkać). Argument z "Molochem" też jest ciekawy... Poznań nie prezentuje się dużo lepiej. Chyba, że nigdy nie mieszkałeś w większym miecie i rozmiary oraz wielka płyta cię przytłaczają.
Atutem stolicy jest największa ilość ofert pracy, z których można wybrać prare sensownych. Zarobki są dobre i nie chodzi tu o pazerność, a raczej odpowiedni standard życia. Minusem Wa-wy są ceny mieszkań ale te i w Poznaniu czy Krakowie małe nie są. Warto także pomyśleć o tym co za pare lat, żeby znów nie zminiać miasta.
Trójmiasto napewno jest najładniejsze (bo myśle że ten termin jest lepszy niż sam Gdańsk w perspektywie szukania pracy) ale chyba przeciętnie wypada jeżeli chodzi o wielkość sektora IT.
ps. pochodze z niewielkiego miasta i nie bronie Wa-wy ;)
31/07/2007,
Łukasz
Odpowiadając na oba powyższe posty...
Liczba firm według mnie ma znaczenie, ponieważ przy większej ilości łatwiej znajdę firmę, której profil mi odpowiada. I ewentualnie będą firmy „zastępcze”, do których będę mógł się przenieść w poszukiwaniu lepszego stanowiska. A szukanie w obu miastach na raz... może i dobry pomysł ;)
Nie chciałem obrazić Warszawy nazywając ją „molochem” :D Ale mimo wszystko... moja druga połowa nie zgodzi się tam zamieszkać.
Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
31/07/2007,
Andrew
Witaj Andrew,
Mieszkam i pracuję w Szczecinie (ale dla firmy z Londynu).
Ja widzę takie zalety Poznania:
* Duży rynek pracy.
* Dobry gospodarz miasta (ale przy Szczecinie większość jest dobrych).
* Autostrada w budowie, więc łatwiej dojechać do zachodniej granicy.
* Chyba bliżej w góry, do Warszawy i Wrocławia, niż z Gdańska.
Gdańskowi/Trójmiastu chyba bliżej do molocha jakim jest Warszawa, niż Poznaniowi.
Jak bym miał stawiać na kolejne po Krakowie i Wrocławiu centrum IT w Polsce to Poznań ma duże szanse (choć Gdańsk też ma silną pozycję).
Marku -- zawsze lepiej mieć wybór.
Łukasz -- Andrew nie rozważał Krakowa i Łodzi.
Moja druga połowa też nie dopuszczała takiej możliwości, a jednak ją przekonałem ;). Ale nic na siłę. Pozdrawiam !
06/08/2007,
Łukasz
Jest stolica Polski a reszta to pustynia. Chcesz sensownie zarabiać wybierz Warszawę. Miasto jak każde inne.
Pozdrawiam
30/12/2007,
Michał